Geniet van het leven

Sinds de start van de corona-crisis is mijn perceptie op de wereld wel veranderd. Het feit dat je veelal gescheiden bent van familie en vrienden, doet me juist des te meer waarderen dat ik ze heb en hoeveel ik ze waardeer. Het feit dat mensen om je heen ziek worden, doet je beseffen hoe belangrijk het is om goed voor je gezondheid te zorgen. En het feit dat mensen overlijden, doet me des te meer beseffen dat ik van elke dag moet genieten. Sinds de start van de corona-crisis zijn deze gedachten steeds duidelijker aanwezig geworden en probeer ik steeds meer naar deze ideeën te leven. Zodoende heb ik een aantal veranderingen gemaakt in mijn leven. In deze blog bespreek ik de veranderingen die in heb aangebracht in mijn leven sinds de start van de corona-crisis.

Vrienden en familie

Het gemis dat iedereen voelt, is een gemis dat nodig is om onze samenleving lopende te houden. Dit betekent echter  iet dat het gemis er makkelijker op wordt. Doordat het fysieke contact met familie en vrienden gelimiteerd is, probeer ik dit contact zoveel mogelijk digitaal wel in stand te houden. Zo bel ik elke week een uur lang met familie en kijken we soms zelf een film samen. Voor de corona-crisis zouden mensen een wenkbrauw hebben opgetrokken bij dit idee, maar het samen kijken van een film terwijl je Skype of Facetime aan hebt staan, creëert toch een bepaalde verbondenheid die door het gelimiteerde fysieke contact juist gemist wordt. Ook samen hetzelfde recept volgen via Skype of Facetime en vervolgens het digitaal samen op te eten, zou een jaar geleden vreemd zijn, maar zijn nu de vormen van contact waar ik toch zeker behoefte aan heb. Ook probeer ik, uiteraard wanneer het kan en mag, met mensen af te spreken. We gaan dan bijvoorbeeld wandelen of fietsen. In de buitenlucht is het natuurlijk makkelijker om de afstand te houden dan binnenshuis.

Carpe Diem

Carpe Diem betekent ‘Pluk de dag’ en houdt eigenlijk in dat je van het leven moet genieten. Ik zal zeker niet zeggen dat ik niet genoot voor de corona-crisis, maar het belang van genieten is me wel duidelijker geworden tijdens deze crisis. Zo neem ik meer tijd voor mezelf, niet alleen in de zin van rust voor de mentale gezondheid, maar ook in de zin van beweging voor de fysieke gezondheid. Daarnaast probeer ik ook meer momenten van doelbewust genieten in te plannen. Voorbeelden hiervan zijn de lekkerste kaasfondue kopen voor een ‘gewone’ woensdagavond of het kopen van een hele ronde kaas puur omdat het kan en ik ervan geniet, want waarom zou ik een reden moeten hebben om te genieten? Plezier en geluk maak je zelf, dat is wat deze crisis mij geleerd heeft.

Geef een reactie