Wat is de Nederlandse cultuur nou precies?

Als je in Nederland geboren bent en woont dan zijn een aantal dingen nou eenmaal heel erg vanzelfsprekend. Denk hierbij aan onze normen en waarden, wat we belangrijk vinden en hoe we met alledaagse dingen omgaan. Ook hoe we ons kleden is een stukje cultuur. Ben jij benieuwd hoe de Nederlandse cultuur in elkaar steekt? Lees dan snel verder.

Hoe zit het nu ook al weer

Om te beginnen is de Nederlandse cultuur tegenwoordig net zo divers als de Nederlandse bevolking. Er zijn verschillende gebruiken die we aannemen, zonder dat we het doorhebben, die afkomstig zijn uit andere landen. Maar de kernwaarden van de dingen die wij in Nederland hanteren kan je in de volgende punten opsommen.

Vrijheid van meningsuiting

In Nederland spreken we van een democratie. Dit betekent dat burgers inspraak hebben in de politieke onderwerpen die binnen Nederland worden besproken en mee mogen praten over bepaalde onderwerpen binnen onze regering. Dat is best al wat vrijheid als je het vergelijkt met landen waarin een dictatuur heerst.

Nog een ander deel waaraan je kunt zien dat wij in Nederland veel waarde hechten aan vrijheid is door te kijken naar de vrijheid van meningsuiting. Het is namelijk toegestaan te zeggen wat je wil, waarover je dat wil en tegen wie jij dat wil zonder dat je daar toestemming voor hoeft te vragen.

Merk kleding dragen hoort er ook bij

En als je het over vrijheid van meningsuiting hebt is het ook goed om te benoemen dat je in Nederland ook kunt dragen wat je wil. Het maakt niet uit of jij een oranje shirt draagt met en daarboven een groene pet. Maar het liefste wel van bepaalde merk kleding.

Iets wat je heel veel ziet is dat mensen tegenwoordig (vooral de jongere generatie) allemaal een Gucci riem dragen, met daaronder Dsquared schoenen. Het is niet duidelijk of dit iets blijvends is of dat het een overwaaiende trend is, maar één ding is wel zeker: merkkleding dragen in Nederland hoort bij de cultuur.

Rechten voor vrouwen

Tegenwoordig is dit vanzelfsprekend, maar dat is niet altijd zo geweest. Het hebben van bijvoorbeeld het stemrecht is als vrouw zijnde niet iets wat je altijd gehad hebt. In de jaren zestig is daar verandering in gekomen, en tot op de dag van vandaag wordt er hard voor deze rechten gestreden. Het is namelijk zo dat vrouwen nog steeds worden benadeeld op bepaalde manieren in de maatschappij, en tot dat op dat gebied ook complete gelijkheid is ontstaan zal deze strijd doorgaan.

Geef een reactie