Meer cultuur

Meer prikkeling in je leven aanbrengen? Meer cultuur!

Soms heb je het idee dat je een beetje vermoeid door het leven gaat. Je werk is wel oké, je vrije tijd is rustig, enzovoorts. Wat je dan nodig hebt om dingen weer leuk te maken, is meer prikkels. Meer interessante dingen doen, eigenlijk. Een manier om jezelf meer te prikkelen en je leven weer wat interessanter te maken is door cultuur aan te brengen. Want cultuur is nieuw en anders dan je gewend bent, en dat werkt prikkelend. In deze blog geef ik je drie manieren om je leven wat meer cultuur te geven, en er dus ook meer plezier in te hebben.

Cultuur door op vakantie te gaan

Dit is de meest voordehand liggende oplossing. Lekker cultuur proeven in Thailand of een ander gek land. Mensen denken altijd dat je als je cultuur wilt, je heel ver weg op vakantie moet gaan. Dat is helemaal niet waar. In Frankrijk hebben ze ook al een andere cultuur dan hier in Nederland. Probeer gesprekken aan te gaan met mensen die er wonen, probeer te begrijpen wat voor gewoontes ze hebben. Misschien kun je een aantal leuke ideeën weer meenemen naar Nederland. Het leuke aan een cultuurvakantie is dat je energiek thuiskomt omdat je echt wat gedaan hebt.

Cultuur aanbrengen in je huis

Door je eigen huis wat meer cultuur te geven, heb je ook wat meer prikkeling. Je kunt bijvoorbeeld van die Amerikaanse retro stoelen in je woonkamer zetten tegenover je bank. Of je hangt een samurai zwaard aan de muur. Wat je ook kunt doen, is een enkel thema kiezen dat heel gek is voor Nederlandse termen. Een Frans huisje met allerlei kant overal bijvoorbeeld. Of een huis in de Japanse stijl met schermen en alles op de vloer doen. Ik noem maar wat ideeën hoor. Toch is het goed om hierover na te denken en te kijken wat voor jou gaat passen. Een beetje gek is goed, want daardoor raak je niet in een sleur.

Cultuur aanbrengen in je vrije tijd

Ook deze spreekt voor zich. Ga eens naar een internationale markt in plaats van je buurtmarkt. Of pak een hobby op die heel buitenlands klinkt, zoals een vechtsport uit Azië. Cultuur kan ook kunst betekenen, dus musea bezoeken mag ook. Of zelf gaan schilderen natuurlijk. Een keertje buiten je eigen vaste hobby’s treden is goed voor je prikkeling. Want dat is ons doel natuurlijk, jou prikkelen en je leven wat leuker maken.

Geef een reactie