Aansprakelijk stellen

Soms komt u in een vervelende situatie terecht waaraan u zelf vrij weinig kon doen. Ongelukken kunnen nou eenmaal gebeuren. Voor de mentale, lichamelijke of materiele schade die u is aangericht kunt u een particulier of bedrijf aanklagen. Hoe dit precies in z’n werk gaat leggen we u uit in dit blog.

Na het ongeval

Het is belangrijk om zo snel mogelijk na het ongeval actie te ondernemen. Hierdoor zijn de herinneringen vers en dus betrouwbaarder. Het best is eigenlijk om ter plekke al te beginnen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door foto’s te nemen van de schade die is aangericht of door contactgegevens te verzamelen van de andere partijen of eventuele voorbijgangers die kunnen dienen als getuige. Wanneer er sprake is van een misdrijf kunt u hierna direct aangifte gaan doen bij het politiebureau. De aangifte helpt ook mee als bewijs in het verdere vervolg van de zaak. Bij een ongeluk waarbij lichamelijke schade is aangericht, is het belangrijk direct een arts te bezoeken. Het kan namelijk gaan om whiplash letselschade wanneer u een plotselinge beweging heeft gemaakt met het hoofd of de nek.

Brief

Als u de informatie heeft verzameld is het tijd voor de volgende stap: het opstellen van een aangetekende brief. Hierin noteert u duidelijk wat er zijn gebeurt, wat hiervoor de kostenposten waren en wat er in de toekomst nog moet worden uitgegeven naar aanleiding van het ongeval. Ook vermeldt u in de brief welk individu of welke organisatie u aansprakelijk stelt voor de schade. In het geval van letselschade, schade die aangericht is door bijvoorbeeld een niet oplettende autobestuurder, is het zelf opstellen van een aangetekende brief niet aan te raden. Dit heeft er mee te maken dat het proces van letselschade anders ligt dan bij andere soorten schade. Letselschade brengt een veel lastiger proces met zich mee waarvoor u het best een professionele organisatie kunt inschakelen.

Professionals

Volgens letselschade advocaat Nijmegen is het aan te raden om niet zelf het proces te starten in het geval van letselschade. Wanneer u in het gelijk gesteld wordt en de aanrichter schuldig wordt bevonden, dan worden de kosten die zijn gemaakt voor het inschakelen van professionals gecompenseerd. In het geval van een jurist wordt dit zelfs door de verzekeraar van de andere partij vergoed en hoeft u zelf niks te betalen.

Het is natuurlijk niet te hopen dat u ooit hulp nodig heeft in een nare situatie als deze. Toch kan een ongeluk gebeuren. In dat geval kunt u het best zo zorgvuldig mogelijk te werk gaan.

Geef een reactie