Het lichtplan

Voor mijn nieuwe woning heb ik een lichtplan gemaakt en het resultaat mag er zijn. Zoals jullie weten deel altijd graag met jullie mijn successen en hoop jullie hiermee te kunnen inspireren. Mocht jij de verlichting in je huis binnenkort willen aanpassen dan kan gebruik maken van de volgende tips. Bij mij heeft het plan veel succes gehad en ben helemaal blij met de verlichting in mijn huis.

 

Stap 1 een plattegrond maken

Door het maken van een goede plattegrond van de ruimte waar je de verlichting wil gaan plaatsen krijg je een duidelijk overzicht. Ik ben iemand die beelden nodig heeft om dingen duidelijk te krijgen en door de hulp van een plattegrond was dit helemaal perfect. Op de plattegrond tegen je de ruimte maar ook waar je ramen en meubels hebt in die kamer, zo kan je zien welke plekken meer licht nodig hebben. Zorg ook dat je genoeg ruimte hebt op het papier zodat je ook nog ruimte hebt voor notities, dat was ik eerst vergeten en losse papiertjes werken niet in een verbouwing.

 

Stap 2 functionele aspecten

Noteer op de plattegrond de functies van de bepaalde plekken. Zo kan je een plan maken over wat voor licht je wil toepassen in deze ruimte. Bijvoorbeeld led spots dimbaar zijn in de woonkamer goed inzet. Door de dim functie kan je de verlichting zo aanpassen dat het helemaal naar behoeven verlicht. Als je lekker tv wilt kijken dan dim je de lichten en als je een boek aan het lezen bent zet je de lichten net even iets feller. Dit is een fijne functie en een van de zoveel mogelijkheden. Daarom is het belangrijk dat je de functies goed in kaart hebt.

 

Stap 3 Licht cirkels

Ik had hier nog nooit van gehoord of over nagedacht maar lichtcirkels zijn handig om in de plattegrond te teken om zo aan te duiden waar het licht op schijnt. Omdat je nu weet welke functionele aspecten er in je huis zijn en die nu uit hebt gelicht heb je een duidelijk overzicht. Ik zag meteen welke plekken aandacht nodig hadden en welke plekken misschien iets te overbelicht waren. Daarom is het in kaart brengen erg belangrijk, ik had niet zonder gekund. Volgende week vertel ik jullie meer over mijn lichtplan en welke lichtbronnen ik heb toegepast in mijn huis. Ik hoop dat jullie volgend week weer lezen maar voor nu wens ik jullie een fijn weekend.

Geef een reactie