Hoe moet je omgaan met de dood?

Doodgaan. Het is voor velen een moeilijk concept en velen willen ook niet graag praten over het feit dat iedereen een keer doodgaat. Echter gaat het toch een keer gebeuren en kan je je er beter ook voorbereiden. Niet alleen om de dood van een naaste, maar ook op de dood van jezelf. In deze blog geef ik een aantal tips om beter met het concept ‘de dood’ om te kunnen gaan.

Crematie of begrafenis

Als je een naaste hebt waar het slechter mee gaat en het overlijden van deze persoon steeds waarschijnlijker wordt, is het moeilijk om te praten over het moment dat het overlijden realiteit zou kunnen worden. Echter is er geen perfect moment om het hier wel over te hebben. Je wilt niet na het overlijden van je naaste een keuze moeten maken tussen een crematie of een begrafenis, terwijl je niet weet wat de persoon in kwestie zelf zou willen kiezen. Zodoende is het belangrijk, hoe moeilijk het ook is, om te proberen hier gesprekken over te hebben. Sommige personen zijn vrij open over hun dood en hebben het eigenlijk gedeeltelijk al geaccepteerd waardoor dit gesprek misschien minder moeilijk zal zijn. Echter zijn er ook personen die tot hun overlijden geen rust hebben met het idee van doodgaan. In zo’n geval zal een dergelijk gesprek erg moeilijk zijn. Blijkt een dergelijk gesprek onmogelijk, probeer dit dan met andere naaste van de persoon in kwestie te bespreken.

Rouwen

Als het overlijden eenmaal heeft plaatsgevonden, gaat er een moeilijk en bizar proces van start. Een begrafenis regelen is voor de naaste de eerste stap om te rouwen om de overleden persoon, maar veelal is er in deze drukke en onmogelijke dagen geen besef voor enig gedeelte van rouwen. Dat komt veelal later pas. Later ga je je beseffen dat dat laatste moment samen toch als een vorm van sluiting voelt. Rouwen gaat niet snel, je moet er dan ook geduld mee hebben. En zelfs als je denkt dat je redelijk in het proces gevorderd bent, zullen er nog momenten komen dat het overlijden van die persoon weer als een bom inslaat. Zo gaat dat in het leven, ook het overlijden van naasten is daar helaas een onderdeel van.

Testament

Tezamen met het proces van rouwen is het voor nabestaanden ook moeilijk om te beslissen wat er met de spullen van die dierbare moeten gebeuren. Zodoende is het meestal voor nabestaanden gemakkelijker als er een testament is opgesteld.

Geef een reactie