Traditioneel Nederlands eten

Het is vaak enorm lastig om de Nederlandse cultuur te beschrijven. Veel van onze tradities, zijn van origine namelijk afkomstig van andere landen. Tulpen komen bijvoorbeeld eigenlijk uit Turkije, en aardappels uit Amerika. Toch zijn er een aantal Nederlandse maaltijden, die wel echt kenmerkend zijn voor Nederland.

Stroopwafels

Stroopwafels zijn waarschijnlijk het kenmerkendste van de Nederlandse cuisine. Iedere keer dat ik naar het buitenland ga, neem ik stroopwafels mee om als cadeau te geven. Stroopwafels kopen is dus altijd handig wanneer je naar het buitenland gaat. En ik raad aan om het al in de winkel te doen, want op het vliegveld zijn ze vaak enorm duur. Alle internationale vrienden zeggen het ook, “Did you bring the waffle cookies? They are so good!”. Je kunt eigenlijk gewoon niet in Nederland op vakantie gaan, zonder stroopwafels te proeven. Het allerbeste is eigenlijk wanneer je ze vers en warm koopt op de markt. Dan heb je pas echt het beste van Nederland geproefd. 

Poffertjes

Hoewel ik soms nog wel de discussie aan ga dat pannenkoeken Nederlands zijn, worden ze ook in veel andere landen gegeten. In Frankrijk heb je crêpes, Amerika heeft de dikke American pancakes, Duitsland heeft aardappelpannenkoekjes. Nederland heeft wel eigen pannenkoeken, maar het is een discussie die ik nooit ga winnen. Wat echter wel typisch Nederlands is, zijn poffertjes. Hoewel deze heerlijke pannenkoek hapjes eigenlijk gewoon dat zijn, kleine pannenkoekjes, hebben ze een andere smaak. En ook voor poffertjes geldt, ze zijn het lekkerste wanneer je ze versgebakken eet. In sommige landen kun je poffertjes wel in de supermarkt kopen onder “Dutch pancakes”, maar ze zijn het lekkerst wanneer ze vers uit de pan komen.

Stamppot

Hoewel aardappels van origine dus niet uit Nederland komen, worden ze wel gebruikt in typisch Nederlandse maaltijden. Aardappels komen namelijk in iedere soort stamppot die je maar kunt verzinnen voor. In de basis bestaat stamppot uit aardappels en groenten, maar je kunt er ook andere dingen in gooien zoals appels of zelfs ananas. De meest herkenbare Nederlandse stamppot is waarschijnlijk zuurkool of boerenkool met rookworst of metworst. Een andere bekende stamppot is met andijvie en soms met spekjes. Sommige stamppoten hebben een speciale naam gekregen zoals hete bliksem of hutspot. Hete bliksem is een voorbeeld van een stamppot met appels. Hutspot bevat wortels als hoofdgroente. En hoewel ik persoonlijk geen enorme fan ben van stamppot, is ook dit een Nederlands gerecht wat je toch echt geproefd moet hebben in Nederland. 

Geef een reactie